lauantai 24. marraskuuta 2012

Hyvä tietää

Ajattelin listata muutamia vinkkejä niille, jotka odottavat esikoistaan.

1.Älä vaadi itseltäsi liikoja! Ei tarvitse olla super mam.. Riittää kun olet riittävän hyvä vanhempi! Vastasyntyneen kanssa voit ihan hyvin vaikka vain makoilla ja imettää. Tämä siis ehkä toimii yhden lapsen kanssa, toisesta sitten ei olekaan kokemusta.. Kyllä ne kotihommat ehtii myöhemminkin.. Itse en ainakaan aluksi pystynyt muuhun keskittyä kun imetin, muutaman kuukauden kun sitä harjoiteltiin niin ruuanlaittokin onnistui toisella kädellä ;D.

2. Nuku aina kun pystyt! Just luin vauvakirjaa, missä kirjoitin meidän ensimmäisestä yöstä. Ei kuulemma ollut paha herätä 2h välein imettämään! Taisin olla vielä hormoonihuuruissa.. No mutta en kyllä muista olleeni jatkuvasti univeloissa, koska osasin nukkua myös päivällä.

3. Yks mitä silloin mietin, niin tee ruoka-annoksia itsellesi pakkaseen ennen vauvan syntymää tai salli itsellesi syödä valmisruokia! Oli ehkä rasittavinta tehdä joka pävä ruoka, kun kädet oli jatkuvasti sidottuna imettämiseen. Ehkä siksi juuri unohdin välillä syödä itse..

4. Jos rakastat matkustelua, niinkuin minä, matkusta vauvan kanssa ennen kiinteiden aloittamista! Näin jäkikäteen mietittynä, kyllä se olikin helppoa vielä silloin kun ei tarvinnut ruokia vetää mukana.. Muutenkin vauvan nukkuessa parin tunnin välein, ehti itsekin rentoutua ja kaupungilla oli mukava shoppailla kun tyyppi veteli sikeitä rattaissa!

5. Ota reissuun mukaan hoitoapua ;)

6. Hanki imetysliivit ja mieluiten myös -paita ajoissa, jos meinaat imettää. En tiedä mitä kuvittelin, kun meinasin olla hankkimatta niitä?! Ne vaan olivat yksinkertaisesti niin rumia, että luulin pärjääväni ilmankin :D

7. Jos vauvasi vaatii jatkuvaa läheisyyttä, osta kantoliina tai -reppu. Ehdit oikeasti tehdä kotitöitä, kun vauvasi tuhisee vasten rintakehääsi :)

8. Pyydä apua, jos olet väsynyt! Meillä osallistui myös isä niin hyvin vauvanhoitoon, että ulkopuolista apua emme juurikaan tarvinneet. Mutta isovanhemmat ovat kyllä niin innokkaita, että nykyään kyllä mielelläni vien silloin tällöin Nipsun sinne hoitoon :) Meillä on onni, että hoitoapua on saatavilla silloin kun sitä tarvitsee!

9. Luota siihen, että myös muut osaavat hoitaa vauvaasi! Itse kyllä luotin, mutta tunsin siitä huonoa omaatuntoa. Kuinka he jaksavat jatkuvasti kannella häntä ja herätä yöllä syöttämään? Mutta kyllähän minäkin heräilin monta kuukautta öisin, jaksanhan minäkin, kun on pakko..

10. Älä stressaa imettämisestä.. Ei se ole hyvän äitiyden mitta! Ei kannata tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että annat lisämaitoa. Kyllä se vauva silläkin kasvaa. Itse päätin, että lisämaitoa vain hoidossa ollessa ja silloinkin yritin monena yönä lypsää maitoa valmiiksi. 10ml lirut pullon pohjalla meinasivat viedä järjen. Potra poika söi kaiken minkä sai, miten sitä maitoa olisi voinut tulla vielä säilytykseen saakka?!

11. Ota paljon kuvia ja mietuiten myös videoita.. Meillä niitä nimittäin on ja paljon! On ihanaa katsella niitä näin jälkeenpäin ja muistella menneitä :)

12. Hanki vertaistukea. Jos joku niin lapset yhdistävät teitä. Heidän avulla on helppo tutustua! Päivisin on mukavaa saada aikuista seuraa ja lapset viihtyvät keskenään hyvin. Nyt oikeasti huomaa, kuinka Niilo nauttii toisten lasten seurasta ja äiti saa hetken huilahtaa :)

13. Ja ennen kaikkea nauti äitiys- ja hoitovapaasta. Huomaat, että aika menee nopeammin kuin uskotkaan. Itsellä on enää kuukausi aikaa siihen, kun menen itse töihin ja meidän pikkuvauva hoitoon!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti